Terrordåd på Utöya

(Och bombning i Oslo).
Bakrund:. Sommaren 2011 begick Anders Berhing Berivik det värsta massmordet i norsk historia, då han dödade 69 ungdomar. Det var 560 personer på ett socialdemokratiskt läger för ungdomar. Det finns ingen tvekan om att han villa döda så många socialdemokratiska ungdomar som möjligt. Anders har varit mycket politiskt intresserad och när han var 16 år kom han med i det invandrarkritiska partiet Fremskrittspartiets. Han var medlem i partiet 5 år. Det är efter 5 år som han kommer på att det inte kommer ske någon ändring på demokratiskt sätt. Som t.ex. år 1999 när Norge deltog i natos bombning av Serbien. Detta tyckte Anders var oacceptabelt. Anders använde an avledningmanöver, genom att först bomba i Oslo och sedan åka vidare till Utøya. Då kunde han döda ungdomarna på Utöya medans polisen hade fullt upp med att reda ut bombningen i Oslo. Anders har inte tidigare gjort något liknande.

Vad hände egentligen?: Den 22 juni 2011 på eftermiddagen detonerade en bilbomb på Grubbegatan i Oslo. Två timmar senare efter bilbombningen började en skottlåsning på Utöya.
Anders bombade en bil i Oslo som en avledningsmanöver för att sedan ge sig av till Utöya obemärkt. Vid bilbombningen dog 8 st personer. Han klädde sedan ut sig till polis för att kunna ta sig ut till ön. Den första personen han sköt var en 51 – årig polis som börjat misstänka Anders på lägret . Efter detta börjar han med skottlossningen. Han skjuter vilt på ön och försöker skjuta så många som möjligt. Enligt DN skrek han “ni ska dö idag, marxsister.” Efter en timme lyckades polisen gripa Anders efter att han dödat 69 st personer, ungdomar och barn.
I tingsrätten sade Anders “ Jag är ledsen, att jag inte dödade fler.” DN.se’s intervju av Anders Behring Breiviks dåd på Utöya och Wikipedia.

 Orsaker och konsekvenser:

Konsekvens:

1. Det var många föräldrar vars barn dog på ön utöya som påverkas. De blir ledsna, kan hamna i depression och hela deras liv förändras.

2. Man måste reparera det som Anders bombade i Oslo bl a.

3. Folket i Oslo blir rädda och vågar inte skicka ut sina barn på Utöyas Socialdemokratiska läger.

4. De gjorde det säkrare mot terrorister.

Orsak till att Breivik begick dådet:

1. Anders vill ta bort invandring men det vill inte Socialdemokraterna och därför vill han ta bort dem.

2. Han bodde hos avlastningsfamilj och det betyder att han inte hade det så bra hemma, han tappade kontaken med sin pappa när han var 16 år.

3. Han var mycket politiskt intresserad och ville göra skillnad.

Andra orsaker:

1. Hur kunde han få tag på vapnet han sköt personerna med?

2. Hur och varför tog det så lång tid innan poliserna kom till ön och lyckades gripa honom?

Finns det olika uppfattningar om din händelsens betydelse? Det finns ingen tvekan om att det är någon som håller med Anders Behring Breivik eftersom att det finns fler som är emot invandring och är beredda att döda för att få sin vilja igenom.

Källa: Se bilder nedan.

På bilden ser vi Anders Behring Breivik (röda ringen), runt honom ligger en massa döda ungdomar och i vattnet ligger ett barn (vit ring) som försöker fly från Anders som siktar och försöker skjuta honom. På bild två ser man en massa döda personer som blivit skjutna. Jag tycker att dessa bilder är objektiva, de vill säga flera ser/säger samma sak. Man ser att detta har hänt, det finns bevis. Jag tror att den som lagt ut bilderna har ett syfte (tendens). Syftet tror jag är att visa hur Anders bar sig åt på ön och att få folk att hata på honom. Jag tror även syftet är att få folk informerade om vad som verkligen hände. Domhär bilderna är nära.

Jag hittade bilden på http://domina.blogg.se/2015/january/frankrike-breivik.html

Avslutande diskussion: Denna händelse placerar jag in i kategorin Terroristhandlingar och folkmord.

Kommer dethär bli historia: Jag tror att detta attentat kommer att bli historia eftersom det var genomtänkt och det han gjorde har gjort många upprörda. Många andra dåd är inte lika uttänkta och de tror jag inte kommer att bli historia. Det jag menar är att Anders förs bombade i Oslo för att göra poliserna upptagna med annat en att gå runt på Utöya och titta till att allt är okej med barnen. Sedan klädde han ut sig som polis åkte ut till Utöya och dödade 69 barn. Men den viktigaste anledningen till detta är att det första stora terrordådet i Norge.

image

 

Av Johanna N 7:ab2