Malala får fredspris

Bakgrund: Malala Yousafzai från Pakistan fick år 2014 Nobels fredspris tillsammans med Kailash Satyarthi från Indien. Båda arbetar för barns rätt och möjlighet till utbildning. När Malala fick priset var hon sjutton är och är därför den yngsta personen någonsin som fått fredspriset.

 Orsak: Malala Yousafzai kämpade för flickors rätt att gå i skolan i Pakistan där talibaner har tidsvis tagit över områden och inte tillåtit flickor gå i skolan.  År 2012 blev Malala skjuten i huvudet och nacken av talibaner. Malala överlevde skotten, togs till sjukhus i Storbritannien där hon fick fortsatt vård. Där stannade hon kvar och har fortsatt kämpa för att alla barn ska få gå i skolan. Redan 2011 hade Malala blivit nominerad till Barnsfredspriset av Kids Rights Foundation för sin kamp. Hon blev internationellt känd när hon som 11 år gammal började blogga för BBC om hur det var att leva under talibanstyre. Talibanerna har länge varit starka i den nordvästra delen av Pakistan som gränsar mot Afghanistan. Talibanerna har blivit mer radikala under ledaren Mulla Fazlullah, han beordrade dådet mot Malala.

 Konsekvenser: Många tyckte att det var bra att Nobel kommitten valde en person från Indien och en från Pakistan eftersom de länderna ofta har varit i strid med varandra. Dessutom ses det som positivt att man har valt en hindu och en muslim. Malala har gett bort prispengarna, fyra miljoner kronor, till Malala-stiftelsen som ska bygga skolor i pakistan.

 Min Källa: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-tar-de-emot-nobels-fredspris Den här källan är väldigt trovärdig eftersom det är en film från statlig television. Prisutdelningen sker i Oslos rådhus. Under prisutdelningen så kommer en man upp på scenen och vecklar upp en Mexikansk flagga, men har förs snabbt bort av säkerhetsvakter.

 Avslutande diskussion: Den här händelsen placerar jag in i kategorin “alla människors lika värde” eftersom de som fick fredspriset kämpar för att alla unga människor ska få gå i skolan oavsett kön, religion, ekonomi eller vilket land de bor i. Några viktigare

händelser som inte är med på listan är att man skrev under FN:s Konventioner om civila, politiska, sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter. Fredspriset är en viktig markering men beronde på vad Malala gör i framtiden är det som kan göra att det blir ihågkommet. Jag tror att det är händelser som gör stor skillnad för hela världen är de som kommer bli ihågkommen.

 Källor: dn.se, svt.se, wikipedia.se